Ce trebuie sa stim despre cardul national de sanatate

”Incepand cu data de 1 septembrie, cardul national de sanatate devine unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au intrat in posesia lui”  Sursa  CNAS

  • Asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului, pot sa verifice daca li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenta carora se afla pentru verificare si, dupa caz, eliberarea cardului de sanatate.
  • Asiguratii carora pana la aceasta data nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia.
  • Asiguratii care au pierdut sau carora li s-a deteriorat cardul de sanatate pot solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurari, unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale, in valoare de 15,5 lei. Pana la primirea noului card de sanatate, asiguratii au acces la servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate, ce li se inmaneaza in momentul in care depun cererea pentru emiterea cardului duplicat.
  • Asiguratii care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sanatate, pot depune o cerere in scris la casa de asigurari in care mentioneaza motivele refuzului si restituie cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit. Accesul la servicii medicale se realizeaza pentru acesti asigurati in baza unei adeverinte cu termen de valabilitate de trei luni. Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servicii medicale, ea se prezinta ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu.
  • Pentru asiguratii care implinesc varsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat se genereaza automat din sistem comanda de tiparire si distribuire a cardului de sanatate. Nu este necesara solicitarea in scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Acestia primesc cardul national de sanatate prin servicii postale, la domiciliul inscris in cartea de identitate.
  • Cardul este emis pentru toate persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani, in timp ce minorii beneficiaza gratuit de servicii medicale. Cardul de sanatate contine datele de identificare ale asiguratului (prenumele, numele, data nasterii si codul unic de identificare, la care se adauga numarul de identificare al cardului si termenul de valabilitate al acestuia), dar, la cerere, medicul de familie poate inscriptiona si date medicale.
  • Cardul national de sanatate poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei. Persoanele care pleaca temporar intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia pot folosi doar cardul european de sanatate, care se elibereaza la cerere de catre casele de sanatate.
  • Folosirea cardului de sanatate nu este necesara la acordarea serviciilor medicale de urgenta, deoarece acestea fac parte din pachetul minim, care este destinat atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.

 

“Activarea cardului de sanatate se va face odata cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoana sa mearga special la medic pentru initializarea cardului, care poate sa ramana neactivat si un an sau doi. Nimeni nu trebuie sa mearga la medic special pentru a-si activa cardul. Initializarea cardului se face odata cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguratii pot pastra cardul neactivat si un an, si doi, daca nu au nevoie sa mearga la medic”. Sursa  CNAS

De asemenea, un lucru important de stiut este ca asiguratii isi pot schimba medicul de familie in baza cardului.

Schimbarea medicului poate fi facuta, dupa cel putin sase luni de la momentul inscrierii pe lista acestuia, in baza cardului de sanatate si a unei cereri de inscriere prin transfer.

In cazul persoanelor care, din diverse motive justificate, nu au card de sanatate, este suficienta cererea de inscriere prin transfer.Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *