Despre Alina Cristina Mihai, contabil de incredere

Poveste de antreprenor: Alina Cristina Mihai – Cand dedicarea si determinarea te conduc spre adevarata pasiune

 Sa imi asum povestea vietii mele si sa ma iubesc pe mine insami de-a lungul acestui proces.

Brene Brown

Despre copilul Alina

Sunt Alina Cristina Mihai – prima nascuta intr-o familie cu patru fete. Copilaria mea a fost la fel de obisnuita ca a oricarui alt copil. Am avut si am parinti simpli, dar foarte iubitori. Sa ai patru fete, nu-i asa simplu daca nu le si iubesti, nu?

De-a lungul timpului, neavand un frate mai mare, care sa ne conduca la scoala, care sa ne ia apararea in fata celorlalti sau care sa ne ajute la teme, am ocupat eu locul “fratelui mai mare” pentru surorile mele. Inca de mica am fost invatate ca, pentru a obtine in viata lucrurile pe care ni le dorim, va trebui sa invatam foarte mult si sa muncim pe masura.

O viata plina de asteptari

Apoi, crescand, am avut mereu impresia ca lucrul cel mai important in viata este sa ma casatoresc si sa am copii. Ma vedeam deja la 20 ani maritata , iar la 28 de ani cu 2-3 copii deja maricei… si cam atat. Am avut insa o relatie – asa cum fiecare fata a visat vreodata – cu un baiat pe care-l apreciam mult. Intre timp insa, mi-am dat seama ca aveam asteptari nerealiste de la viata si de la partener, realizand ulterior ca viata “perfecta” la care visam nu exista de fapt.

Am descoperit mai tarziu ca Dumnezeu avea alte planuri pentru viata mea – mult mai interesante, mai palpitante si mai frumoase decat mi-as fi imaginat vreodata. In perioada respectiva am intalnit-o pe mentora mea, care, cu multa rabdare, intelepciune si dragoste m-a ajutat sa inteleg si sa pricep ca sunt valoroasa, ca am fost creata ca sa aduc o valoare lumii asteia si ca nu pot sa-mi schimb circumstantele in viata, insa pot sa aleg cum sa ma raportez la ele. Da, am fost vindecata de mai multe rani din trecutul meu – iar asta m-a determinat sa investesc mult timp si energie in ceea ce mi-am dat seama ca imi place sa fac cu adevarat: contabilitatea.

Descoperirea adevaratei pasiuni: contabilitatea

Am inceput sa cochetez cu acest domeniu inca din primul an de facultate, cand m-am angajat part-time. Ulterior, experienta in lucrul cu PFA-urile, SRL-urile, experienta in Monetarie, unde am aprofundat contabilitatea de gestiune, experienta in firme de contabilitate, unde ma ocupam de un portofoliu generos de clienti si o multime de situatii de rezolvat intr-un timp foarte scurt, m-au facut sa realizez ca asta este ceea ce imi doresc sa fac pe mai departe.

Pe langa experienta acumulata in timpul carierei, am inceput sa invat intens si sa studiez ore intregi, care ulterior s-au transformat in zile si luni de studiu al acestui domeniu atat de vast, dar extrem de interesant. Satula pe de o parte de sefii pe care i-am avut de-a lungul timpului, satula sa fac doar ce mi se spune si sa ma supun organizarii mai bune sau mai proaste a diferitilor oameni care nu isi meritau neaparat pozitiile de conducere si experimentand, pe de alta parte, placerea de a munci si de a ma motiva singura, m-am hotarat sa lucrez exclusiv pe cont propriu. Nu m-a descurajat faptul ca nu aveam in jur prea multe persoane care sa ma indrume intr-un mod corect si sa ma sfatuiasca, pentru ca eram increzatoare ca se va gasi o solutie si pentru asta. Asa l-am intalnit pe mentorul meu – o persoana care a fost mentorat la randul lui, o persoana capabila sa isi dezvolte propria afacerea si dispus sa ma ajute in diversele aspecte cheie ale afacerii mele la inceput de drum.

Avantajele contabilitatii

Pasionata fiind de contabilitate si de antreprenoriat, si, in acelasi timp, incurajata de mentorul meu, am decis sa imi deschid singura firma de contabilitate Christine Consulting.

In primul an de lucru, imi aduc aminte ca imi incepeam ziua de munca la 7.00 dimineata si o finalizam aproape zilnic la 22.30-23.00. Observand aceasta tendinta nesanatoasa, am invatat ca, pentru a excela in domeniile de interes, trebuie sa am o viata echilibrata. Acest lucru presupunea, pe langa munca, si sport, alimentatie sanatoasa si cat mai multa odihna.

Ma incanta tare mult intalnirile aproape zilnice cu antreprenori din diferite domenii de activitate, cu oameni inteligenti, care lucreaza in cercetari si duc stiinta la un alt nivel, cu directori de spitale, cu persoane la inceput de drum in ale antreprenoriatului sau chiar cu persoane cu afaceri obisnuite, dar vitale pentru traiul lor zilnic.

Imi place sa studiez legislatia in continua schimbare, sa-i sfatuiesc pe clientii mei cum sa plateasca impozite si taxe corecte la stat, in raport cu domeniul lor de activitate, sa caut solutii corecte pentru orice situatie urgenta sau mai putin placuta din viata unei companii.

Viata de antreprenor ma energizeaza, este viata pe care nu am stiu sa mi-o doresc de la inceput, dar de care ma bucur la maxim. Sunt foarte incantata sa am un Dumnezeu constant in viata mea, caruia sa ii pese atat de mult de mine, care sa fie implicat in viata si afacerea mea, care sa ma sfatuiasca si sa imi indrume pasii. Sunt incantata sa am oameni in jurul meu in care pot avea incredere, persoane cu experienta pe care sa ma pot baza, dar sunt cel mai incantata sa fac ceea ce imi place – intr-un ritm sanatos astfel incat sa simt ca ma bucur de munca si sa observ ca aduc valoare afacerilor clientilor mei.

Consider ca munca nu este un lucru cu care noi oamenii am fost blestemati, ci este o nevoie umana de baza, la fel ca odihna, relatiile, alimentatia etc. Cred ca Dumnezeu se ingrijeste de noi prin munca pe care o prestam, mai ales daca o facem cu pasiune si determinare. Iar eu ma numar printre acestia. Insa cel mai mult, prin natura meseriei mele, ma incanta sa ma intalnesc cu oameni din toate domeniile de activitate si sa invat cate putin de la fiecare. Din punct de vedere profesional, ce poate fi mai frumos si mai implinitor de-atat?

Photo credit: Gabriella PhotographyLeave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *